تحقیقات بازار برای توسعه‌ی محصول جدید

انجام تحقیقات بازار جهت توسعه‌ی یک محصول جدید به شما کمک می‌کند تا نیازهای مصرف‌کنندگان، و در کنار آن ریسک‌های بالقوه و فرصت‌های بازار را درک کنید. فرض کنید که شما ایده‌ای عالی برای تولید یک محصول جدید، یا بهبود محصول یا خدمات فعلی خود دارید، یا حداقل، از دیدگاه شما این ایده بسیار عالی است. وقتی این ایده را برای دیگران توضیح می‌دهید، از تعجب ابروهای خود را بالا می‌اندازند. در عین اینکه شما به طرز باورنکردنی مشتاق تولید این محصول هستید، متقابلا آنها نیز سؤالات مهمی را درباره‌ی روند مصرف‌کنندگان، بازار، و آخرین پیشرفت‌ها در جهان، مطرح می‌کنند. بله! صرف اینکه «حس‌تان شما را به این مسیر هدایت کرده است» برای متقاعد ساختن بسیاری از سرمایه‌گذاران جهت سرمایه‌گذاری بر روی ایده‌ی شما کافی نخواهد بود. به‌علاوه، طراحان، بازاریابان و مهندسان شما نیز چنانچه بدانند ایده‌ای که روی آن کار می‌کنند شانس موفقیت دارد، با اطمینان بیشتری کار خواهند کرد. تنها راه اطمینان‌بخشی به ایشان انجام تحقیقات بازار است. طی این مقاله، به بررسی این موضوع می‌پردازیم که چرا در زمان توسعه‌ی یک محصول جدید یا تغییرمحصول فعلی، تحقیقات مصرف‌کننده بسیار حائز اهمیت است. در این بین، 5 گام اساسی را طرح کرده و همزمان با آن‌ نکات ارزشمندی را به شما ارائه خواهیم داد.

تحقیقات بازار در توسعه‌ی محصول جدید به چه معناست؟

تحقیقات بازار در توسعه‌ی محصول جدید می‌تواند بر حوزه‌های مختلفی متمرکز باشد. برای مثال شما می‌توانید درباره‌ی دوام بازار، تقاضا برای محصولی که در ذهن دارید، ویژگی‌هایی که گروه هدف شما در این محصول به دنبال آن است، یا بهترین روش برای جای‌دهی، قیمت‌گذاری، بازاریابی و معرفی این محصول به مخاطبان هدف، تحقیق کنید. طی این تحقیقات شما رقبای خود، تحولات بازار و روندهای مهم را نیز مدنظر قرار می‌دهید. تحقیقات بازار برای توسعه محصول جدید اساسا به دنبال شناسایی فرصت‌ها و یافتن پاسخ برای این پرسش است که آیا ایده‌ی شما ارزش تحقق یافتن دارد یا خیر. و اگر چنین است، چگونه می‌توان آن را به بهترین شکل به تحقق رساند. هدف از این تحقیقات چیزی بیشتر از صرفا بررسی وضعیت رقبا و پاسخ به این سوال است که آیا مخاطب هدف شما مایل است برای این محصول پول خرج کند یا خیر. شما همچنین می‌توانید روندهای بازار را به طور دقیق بررسی کنید تا بهترین روش‌ها برای بازاریابی محصول خود را شناسایی کنید. با استفاده از تحقیقات بازار می‌توانید روند توسعه‌ی محصول خود و جنبه‌های مربوط به آن را به دقت تنظیم کنید. طی این تحقیقات می‌توانید پاسخ این سوالات را بیابید که بر‌اساس نحوه‌ی رشد مخاطبان شما چه قیمت و نوع پیام می‌تواند توجه آنها را جلب کند؟ چه نوع شیوه‌های بازاریابی می‌تواند مؤثر واقع شود؟ و چه کانال‌هایی بر بازار هدف شما تاثیرگذار هستند؟ تحقیقات مصرف‌کننده کسب ادراک درباره‌ی تمام جنبه‌های مربوط به بازار شما را دربرمی‌گیرد. این جنبه‌ها را می‌توانید به صورت یک پازل بزرگ در نظر بگیرید، و هنگامی که تمامی قطعات پازل را آماده کردید، با افتخار می‌توانید یک طرح یا تحقیق قطعی را به سرمایه‌گذاران و تیم خود ارائه دهید، تا در درک این موضوع به آنها کمک کنید که چرا ایده‌ی توسعه‌ی محصول شما ارزش این‌همه تلاش را دارد.

چرا تحقیقات بازار برای توسعه‌ی محصول جدید مورد نیاز است؟

تحقیقات بازار برای استراتژی توسعه‌ی محصول جدید به شما کمک می‌کند تا ریسک‌های موجود را به حداقل برسانید و برای عرضه‌ی موفق محصول آماده شوید. بواسطه‌ی این تحقیقات شما بازار و مخاطبان خود را به گونه‌ای خواهید شناخت که علاوه بر مفهوم کامل محصول، پیام‌رسانی و بازاریابی مناسب حول این مفهوم را نیز ایجاد کنید (چیزی که با مخاطبان شما به معنای واقعی
آن هماهنگی داشته باشد). هدف از تحقیقات بازار بنا ساختن تصمیمات شما براساس حقایق است و نه فقط ایده‌ها و گمانه‌زنی‌ها (اهمیتی ندارد که تا چه اندازه در حدس زدن احتمالات آتی تبحر دارید). بدین‌ترتیب، پیش از صرف زمان و هزینه برای یک ایده‌ی محصول، به خوبی می‌توانید احتمال موفقیت آن را بسنجید. این تحقیقات همچنین به شما کمک می‌کنند تا درباره‌ی میزان دقیق زمان و پول مورد نیاز برنامه‌ریزی کنید. در زمان راه‌اندازی یک ایده‌ی جدید، سرمایه‌گذاران و ذینفعان نیز تحقیقات بازار را از شما درخواست خواهند کرد: تا به این امنیت خاطر برسند که محصول واقعاً به فروش خواهد رسید. اگرچه تحقیقات بازار یک گوی بلورین نیست که آینده را به طور دقیق برای شما پیش‌بینی کند، اما چنانچه به درستی انجام شود، قطعاً می‌تواند تصویر واضحی از نحوه‌ی استقبال از مفهوم محصول شما در بازار را ارائه دهد.

اهمیت تحقیقات بازار در توسعه‌ی محصول

در تایید این موضوع که آیا ایده‌ی محصول کاملاً جدید شما ارزش کار کردن دارد یا خیر، تحقیقات بازار نقش بسزایی را ایفا می‌کند، اما با زیرنظر داشتن نحوه‌ی تغییر محصولات رقبا می‌توانید از تحقیقات بازار برای بهینه‌سازی محصولات موجود نیز استفاده کنید. حتی با خواندن نظرات آنلاین محصولات مشابه می‌توانید متوجه شوید که مشتریان خواهان چه ویژگی‌های خاصی هستند. خود این فعالیت نیز به نوعی تحقیقات بازار محسوب می‌شود. همین روند برای افزودن محصولات جدید به یک خط تولید (جهت تکمیل مجموعه‌ی فعلی خود) یا شروع یک ماجراجویی کاملاً جدید (بواسطه‌ی یک ایده‌ی محصول موفق) نیز صدق می‌کند. درواقع، مفهوم تحقیقات بازار در این امر خلاصه می‌شود که برای توسعه‌ی یک محصول (چه جدید و چه از قبل موجود) تغییرات بازار را به طور دقیق زیرنظر داشته باشید. به بیرون از سازمان خود بروید و از افرادی که محصولات شما را می‌خرند بپرسید که به چه نحوی می‌توانید رضایت آنها را بیش از پیش جلب کنید، یا دریابید که اکنون به چه روندهایی می‌توانید روی بیاورید. در صورت انجام این کارها، محصول شما به طور حتم به یک پیشتاز در آینده تبدیل خواهد شد.

فرآیند توسعه‌ی محصول نبایستی تنها در داخل و تحت نظارت دقیق طراحان و توسعه‌دهندگان شما انجام شود. زیرا در اینصورت، به نوعی کوته‌بینی دچار خواهید شد که در نتیجه‌ی آن حین ساخت محصول، بر روی آنچه می‌توانید و می‌خواهید ارائه دهید تمرکز بیشتری خواهید کرد، و متقابلا، بر آنچه مشتری تقاضا دارد تمرکز کمتری خواهید داشت. انجام صحیح تحقیقات بازار شما را ملزم می‌کند تا از این حباب خودساخته خارج شوید و به جای تمرکز بر درخشان‌تر، سریع‌تر و قوی‌تر کردن محصول، بر روی یافتن جایگاه مناسب آن در بازار تمرکز کنید. زیرا توسعه‌ی محصول، توسعه‌ی استراتژی بازاریابی و فروش را نیز شامل می‌شود. توسعه‌ی محصول به معنای آن است که نقشه‌ی سفر مشتری و تجربه‌ی مشتری را از قبل تدارک ببینید، محصول خود را در این مسیر قرار دهید و نهایتا مشتریان خود را به طرفداران محصول خود تبدیل کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که بروید و با مشتریان خود صحبت کنید! علاوه بر این، تحقیقات بازار در تعیین نحوه‌ی آمیخته بازاریابینیز سودمند واقع می‌شود، زیرا توسعه‌ی یک محصول جدید هرگز تنها به یک محصول محدود نمی‌شود.

نوع صحیحی از تحقیقات بازار را انتخاب کنید

بیایید به اصول اولیه بازگردیم: انواع تحقیقات بازار کدام‌ها هستند؟ در حین انجام تحقیقات بازار اغلب در میان طیف وسیعی از ابزارهای ارائه‌دهنده‌ی داده غرق می‌شویم. اما چه نوع داده‌هایی در دسترس است و تا چه اندازه با محتوای مورد نظر شما دارای ارتباط است؟ آگاهی از این موضوع بسیار حائز اهمیت است که منبع این داده‌ها چیست و تا چه اندازه کامل است. با انجام چه تحقیقات اضافی می‌توانید این داده‌ها را تکمیل کنید و به یک تصویر کلی از موضوع دست یابید؟ بیایید به انواع تحقیقاتی که می‌توانید و بایستی ترکیب کنید، نگاهی بیندازیم.

تحقیقات اولیه‌ی بازار

منظور از تحقیقات اولیه‌ی بازار، گردآوری داده‌های خام و مستقیم از مشتریان یا بازار هدف شما بواسطه‌ی انجام تحقیقات شخصی است. این بدان معناست که شما تنها از داده‌هایی استفاده می‌کنید که خودتان آنها را جمع‌آوری کرده‌اید (نظیر نظرسنجی‌ها و گروه‌های کانونی) و نه گزارش روندی که از شخص ثالث دریافت کرده‌اید. در تحقیقات توسعه‌ی محصول توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است، زیرا تصمیمات و استراتژی توسعه‌ی محصول خود را نبایستی براساس یافته‌های شخص دیگر (که مختص یک محصول و گروه هدف کاملا متفاوت است) اتخاذ کنید. هر اطلاعاتی که مستقیماً از بازار خود گردآوری می‌کنید (خواه از طریق گروه‌های کانونی، نظرسنجی‌ها، مصاحبه‌ها یا تحقیقات محصول) به عنوان داده‌های اولیه تلقی می‌شود.

تحقیقات ثانویه‌ی بازار

تحقیقات ثانویه را می‌توان با استفاده از داده‌های موجود به انجام رساند. این واقعیت که این اطلاعات کاملاً جدید نیستند، به معنای آن نیست که فاقد هرگونه بینش ارزشمند هستند. موضوع مهم این است که تنها اطلاعات مناسب را جمع‌آوری کنید و آنها را به اطلاعاتی که به طور خاص با وضعیت شما در ارتباط هستند، متصل کنید. با استفاده از تحقیقات ثانویه می‌توان ریسک‌های تجاری را شناسایی کرد (به عنوان مثال با مشاهده‌ی تحولات بازار). تحقیقات رقبا نیز شکل ارزشمندی از تحقیقات ثانویه به شمار می‌آید. بواسطه‌ی تحقیقات رقبا می‌توانید به درک واقعی از دیگر انتخاب‌های مشتریان بالقوه‌ی خود دست یابید (یعنی یک نقطه‌ی شروع خوب برای هر استراتژی توسعه محصول جدید).

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *